
ඔබේ පවුලේ හෘද රෝගියෙකු සිටින්නේ නම් ඔබ ආහාර පිසීමේදී හෘද රෝගියාට හිතකර ආහාර වශයෙන් වෙනමම ආහාර පිසීමට වගබලා ගනු ඇත. නමුත් ඔබ මෙතෙක් කල් සිතා නොතිබුණද හෘද රෝගීන්ට හිතකර ආහාර නිරෝගී අයටද ඉතාම සුදුසු ආහාරවේ. එනිසා ඔබගේත් පවුලේ අයගේත් නිරෝගී සෞඛ්යය අපේක්ෂා කරනවා නම් හෘද රෝගියාට වෙනම ආහාර පිසීම නොව පවුලේ සෙසු අයට වෙනම ආහාර පිසීමෙන් වැළකී සියලන්ම හෘද රෝගියාට සුදුසු ආහාර ගැනීම කළ යුතුය.
දැන් අපි හෘද රෝගීන්ට අහිතකර ආහාර මොනවාදැයි බලමු.
කෙටියෙන් පැවසුවහොත් මීට ආහාර වර්ග තුනක් අයත්වේ. ඒ සීනි, තෙල් සහ ලූණුය. මේවා අධිකව අඩංගු ආහාර ගැනීමෙන් රුධිරයේ කොලෙස්ටරෝල් සාන්ද්රණය වැඩිවී හෘදයේ සහ අනිකුත් රුධිර නාලවල අවහිරවීම සිදු වන අතර තෙල් සහ සීනි අධික ආහාර ගැනීම ශරීරයේ බර වැඩි වීමට හේතුවේ. එනිසාම අධික රුධිර පීඩනය, දියවැඩියාව වනි අවදානම් සාධක මතුවිය හැක.
මීට අමතරව ලූණු අධික ආහාර නිසා අධික රුධිර පීඩනය ඇති වීමෙන් රුධිර පීඩනය පාලනය කර පවත්වා ගැනීම අපහසුවේ. මේ අනුව හෘද රෝගියෙකුට අගුණ වන සීනි, තෙල් සහ ලූණු ආහාර සාමාන්ය කෙනෙකුටද වැඩිපුර ගැනීම හිතකර නැති බව ඔබට පැහැදිලි වනු ඇත.
මේ ආහාර අපට අවශ්යම නැද්ද? එසේ නම් මේවායින් තොර ආහාර ගන්නේ කෙසේද?
මේවා 100%ක්ම නොගෙන හිදීමක් මෙයින් අදහස් නොකෙරේ. නමුත් මෙවැනි ආහාර හැකිතාක් අඩුවෙන් ගැනීම ඕනෑම නිරෝගී කෙනෙකුට පවා ඉතාමත් වැදගත්.
සීනි අඩු කර ගත හැකි හොදම උපක්රමය වන්නේ දිනපතා පානය කරන තේ කෝප්පයට සීනි නොදමා හිදීමය. වෙළෙදපොළේ තිඛෙන පැණි බීමවල විශාල වශයෙන් සීනි අඩංගුය. මෙවැනි පැණි බීම බෝතලයකින් ශරීරයට ලැඛෙන කැලරි ප්රමාණය වැය කරන්නට නම් ඔබ පැය භාගයක්වත් නොනවත්වා වේගයෙන් ඇවිදිය යුතුය. තේ කෝප්පයට සීනි හැදෙ දෙක බැගින් දමා ඔබ දිනකට තේ කෝප්ප තුනක් පානය කරනවා නම් ඔබ ලබා ගන්නා කැලරි ප්රමාණය ලොකු බත් පිගානක් අනුභව කිරීමෙන් ලැඛෙන කැලරි ප්රමාණයටත් වඩා වැඩිය. මේ අනුව සීනි දමා තේ බීම සහ පැණි බීම ගැනීම ඔබට කොතෙක් දුරට සුදුසුද නුසුදුසුද යන්න වටහා ගත හැකි වනු ඇත.
සීනි අඩු කර ගත හැකි හොදම උපක්රමය වන්නේ දිනපතා පානය කරන තේ කෝප්පයට සීනි නොදමා හිදීමය. වෙළෙදපොළේ තිඛෙන පැණි බීමවල විශාල වශයෙන් සීනි අඩංගුය. මෙවැනි පැණි බීම බෝතලයකින් ශරීරයට ලැඛෙන කැලරි ප්රමාණය වැය කරන්නට නම් ඔබ පැය භාගයක්වත් නොනවත්වා වේගයෙන් ඇවිදිය යුතුය. තේ කෝප්පයට සීනි හැදෙ දෙක බැගින් දමා ඔබ දිනකට තේ කෝප්ප තුනක් පානය කරනවා නම් ඔබ ලබා ගන්නා කැලරි ප්රමාණය ලොකු බත් පිගානක් අනුභව කිරීමෙන් ලැඛෙන කැලරි ප්රමාණයටත් වඩා වැඩිය. මේ අනුව සීනි දමා තේ බීම සහ පැණි බීම ගැනීම ඔබට කොතෙක් දුරට සුදුසුද නුසුදුසුද යන්න වටහා ගත හැකි වනු ඇත.
මීට අමතරව සීනි දමා සකස් කරන කෑම (උදා – අයිස්ක්රීම්, වටලප්පන්, පුඩිම් වැනි දෑ) අඩුවෙන් ආහාරයට ගත යුතුය.
බත්වලින් සහ පිටිවලින් සකස් කරන කෑම වලින්ද ශරීරයට විශාල කැලරි ප්රමාණයක් එකතුවේ. මේවාද අඩු කළ යුතුය. නිදසුනක් ලෙස ඔබ ආහාර වේලක් සදහා බත් ඛෙදා ගැනීමේදී පිගානෙන් භාගයක් බත් ඛෙදාගෙන ඉතිරි භාගය එළවළු, කොළ, මාළු වැනි දේවල් වලින් පුරවා ගන්න. එවිට බඩ පිරෙන්නට ඔබට ආහාර වේල ගත හැකි වනු ඇත.
හිතකර සෞඛ්යය සම්පන්න ආහාර වේලක් ලබා ගැනීම යනු අඩුවෙන් ආහාර ගැනීම හෝ ආහාර වේල් මග හැරීම නොවේ. හිතකර ආහාර වැඩියෙන් ගැනීමය. එසේම සෞඛ්යය සම්පන්න ආහාර වේලකදී ලූණු අඩුවෙන් ගත යුතුය. ආහාර සමග අපේ සිරුරට ලැඛෙන ලූණු වලින් 80%ක් පමණ ආහාරවල ස්වභාවයෙන් පවත්නා ලූණුය. එනිසා පිළියෙල කර ගැනීම සදහා ආහාර තෝරා ගැනීමේදී ඒවායේ අඩංගු ලූණු ප්රමාණය ගැන යම් අවබෝධයක් තිබිය යුතුවේ. විශේෂයෙන් සැකසූ ආහාරවල ලේබලයේ එම ලූණු ප්රමාණය සදහන් කර හිබේ. අධික ලූණු භාවිතය රුධිට පීඩනය වැඩි කිරීමට හේතු වන අතර වකුගඩු රෝග සහ අනිකුත් රෝග රාශියක් හට ගැනීමටද හේතුවක්වේ.
අපිට අහිතකර ආහාර සංඝටකයක් වන්නේ තෙල් සහ මේදයය. විශේෂයෙන් කොලෙස්ටරෝල් වැඩිපුර අඩංගු සත්ව ආහාරවලයි. එළු මස්, හරක් මස්, ඌරු මස්වල කොලෙස්ටරෝල් අධික ලෙස ඇති අතර බිත්තර කහමදය සහ ඉස්සන්, කකුළුවන් වැනි ආහාරවලද කොලෙස්ටරෝල් වැඩිපුර අඩංගුවේ.
ශාක තෙල් වර්ගවල කොලෙස්ටරෝල් නැති වුවත් ඒවායේ ඇති අසoතෘප්ත මේද අම්ලවලින් ශරීරය තුළදී කොලෙස්ටරෝල් නිපදවිය හැකිය. එනිසා බැදුම් ආහාර අඩුවෙන් ගැනීම කළ යුතු අතර තෙම්පරාදු කිරීම්වලදීද හැකිතාක් අඩු තෙල් ප් ප්රමාණයක් භාවිතා කළ යුතුය.
තවත් අපිට අහිතකර ආහාර සංඝටකයක් වන්නේ තෙල් සහ මේදයය. විශේෂයෙන් කොලෙස්ටරෝල් වැඩිපුර අඩංගු සත්ව ආහාරවලයි. එළු මස්, හරක් මස්, ඌරු මස්වල කොලෙස්ටරෝල් අධික ලෙස ඇති අතර බිත්තර කහමදය සහ ඉස්සන්, කකුළුවන් වැනි ආහාරවලද කොලෙස්ටරෝල් වැඩිපුර අඩංගුවේ.
ශාක තෙල් වර්ගවල කොලෙස්ටරෝල් නැති වුවත් ඒවායේ ඇති අසoතෘප්ත මේද අම්ලවලින් ශරීරය තුළදී කොලෙස්ටරෝල් නිපදවිය හැකිය. එනිසා බැදුම් ආහාර අඩුවෙන් ගැනීම කළ යුතු අතර තෙම්පරාදු කිරීම්වලදීද හැකිතාක් අඩු තෙල් ප් ප්රමාණයක් භාවිතා කළ යුතුය.
උපදෙස් – හෘද රෝග විශේෂඥ වෛද්ය නාමල් විජයසිංහ
ඉන්දු පෙරේරා ලියයි